Monday, 20 March 2017

"Contact Backup" Jangan Ambil Mudah!!!


Pernahkah anda mengalami situasi apabila anda kehilangan telefon atau menjual telefon TAPI!!!!! takde "Backup Contacts" dimana-mana. Pada saat ni mesti stress kan.. Bukan sepuluh dua, tapi beratus Contacts hilang macam tu sahaja. Beli telefon baru mudah sahaja tapi macam mana nak dapat balik semua no telefon itu semula.. Saya kongsikan beberapa tips yang boleh anda lakukan.

1.  Menyalin Contacts di dalam Memori Card
Jadikan amalan sentiasa membuat salinan di dalam memori card anda. Untuk kebanyakkan samsung & android begini caranya. Pergi ke Contacts>>More>>Settings>>Import/Export contacts>>export>> pilih export to SD card. Telefon akan menyimpan di dalam memory card di dalam format .vcf . Anda hanya perlu import semula fail ini ke dalam telefon yang baru. Kaedah ini berguna jika anda menjual telefon tapi kad memori diambil semula.

2.  Upload pada Google drive 
Setelah contacts telah di backup di dalam kad memori seperti kaedah diatas, ada baiknya jika ia dimuat naik kepada google drive.Jadi anda boleh download semula apabila anda memerlukannya. Kaedah ini baik memandangkan ada sesetengah telefon bimbit didatangkan tanpa slot memori kad tambahan seperti Galaxy Note 5.

3.  Aktifkan Sync Contact
Pergi ke Setting telefon anda, pilih Account >> Google >> Klik Pada email anda >> Sila Tick pada Sync Contact. Fungsi ini akan syncronize semua contact secara automatik di dalam talian. Namun funsi ini memerlukan sedikit data. Namun jangan lah anda risau, fungsi ini tidak menggunakan data yang banyak. Fungsi ini juga dapat membantu jika bateri telefon anda habis dan anda perlukan no telefon seseorang dengan segera. Anda hanya perlu cari komputer yang ada internet taip laman web https://contacts.google.com/ , log masuk dan anda boleh mendapatkan no telefon yang anda perlukan seperti contoh dibawah.


Mungkin anda rasa cara backup contact ini agak remeh, namun ia akan rasa berbaloi jika sesuatu yang tidak diingini atau kecemasan berlaku pada diri anda. Tak salah membuat persediaan awal kan..

Semoga sedikit perkongsian tips ini dapat membantu anda.. Jika ada sebarang pertanyaan atau kemusykilan, sila lontarkan dibahagian komen. Jangan lupa untuk follow Blog ini.

No comments:

Post a Comment