Saturday, 13 May 2017

Bukan Filem Typical - Gifted

Sebuah filem yang mengisahkan seorang kanak-kanak berumur 6 tahun bernama Mary ( Mckenna Grace ) seorang kanak-kanak yang sangat pintar di dalam metematik, Mary tinggal bersama pakciknya Frank ( Chris Evans - Captain America ) selepas ibunya meninggal dunia akibat membunuh diri.

Namun, satu hari frank mengambil keputusan untuk menghantar mary ke sekolah tadika agar dia mengalami pengalaman menjadi seorang kanak-kanak biasa. Gurunya terkejut yang mary mampu menyelesaikan soalan matematik tahap tinggi. Pihak sekolah menyarankan agar mary diletakkan ke sekolah untuk anak-anak yang cerdik, tapi frank tidak bersetuju.

Oleh itu pihak sekolah menyiasat asal usul mary sehingga nenek mary dapat tahu tentang kehadiran mary. Neneknya juga seorang yang cerdik pandai dalam matematik sama seperti ibu mary sebelum ibunya membunuh diri. Neneknya mendesak frank agar mary tinggal bersamanya supaya dapat meneruskan kajian tentang permasalahan matematik yang ibunya tidak sempat diselesaikannya. Namun frank mahu mary menjadi kanak-kanak menjalani kehidupan seperti kanak-kanak lain.

Bermula lah plot dimana neneknya menuntut hak penjagaan keatas mary sehingga berlanjutan di mahkamah.

Apakah yang akan berlaku pada mary?, adakah mary akan terus tinggal bersama frank? untuk mendapatkan jawapannya, silalah saksikan filem ini yang masih ditayangkan di panggung. Untuk filem ini saya bagi 8/10 bintang. Filem ini bukan lah cerita aksi seperti Fast 8, tetapi jalan cerita dan cinematografinya saya bagi "Thumbs Up"

Baru tadi saya menonton filem ini selepas tertarik dengan trailer filem ini. Namun seperti yang disangka, tak ramai yang akan menonton filem ini kerana tidak ramai yang akan menonton filem yang tidak dipenuhi dengan aksi dan kesan khas yang banyak. Namun sekali sekala ambil masa untuk menonton filem ber genre yang bertemakan kehidupan.

Gifted Trailer

2 comments: