Monday, 14 August 2017

Pengalaman di Wad Kanak-Kanak Hospital Pantai Puteri IpohSabtu yang lalu anak lelaki terpaksa dimasukkan ke hospital kerana nak buat pembedahan saluran air mata ke hidung . Dah hampir setahun follow up kat HRPB, last2 mereka buat keputusan nak buat pembedahan. Tapi Pihak HRPB kata saya perlu bayar RM1272 untuk membeli alat untuk melakukan pembedahan tu. Pelik juga alat pembedahan kena beli sendiri?? Mungkin Prosedur baru, tapi macamana kalau pesakit tak mampu?? Jadi kami membuat keputusan untuk melakukan pembedahan di Hospital Pantai Ipoh kerana ada Medical Card Prudential BSN.

Maka hari ahad kami "admit" ke hospital ini, kami diberi wad kanak-kanak yang mempunyai 2 katil dalam satu bilik. Caj untuk bilik 2 katil ni berharga RM130 semalam. Keadaan sangat selesa kerana keadaan sangat bersih. Pesakit akan diberikan "toiletries" & Jug air untuk kegunaan ketika di hospital.
Antara Kemudahan yang ada didalamnya ialah, 2 televisyen untuk pesakit, memang pasang kartun jela. Untuk peneman juga jangan risau setiap peneman dibekalkan kerusi yang boleh dilipat, peneman bolehlah tidur disitu, kerusi ini sangat selesa. Hospital Pantai juga memberikan kemudahan WIFI yang lajuuuuuu.

Bilik air pula kena kongsi, keadaan bilik air sangat luas dan selesa. dilengkapi dengan pemanas air
TV untuk Setiap Pesakit

Kerusi Untuk Peneman sebelum Dibuka

Kerusi Untuk Peneman selepas Dibuka


Tandas dilengkapi dengan shower

Tandas Bersih

Setiap katil juga dibekalkan laci untuk menyimpan barang-barang yang berharga seperti telefon bimbit dan sebagainya kerana ia dilengkapi dengan kunci. Kunci yang dibekalkan mempunyai teknologi NFC TAG, Tag ini diperlukan setiap kali untuk membuka atau mengunci laci.
Yang warna Pink tu kunci laci

Untuk wad kanak-kanak biasanya mesti ada playground, namun playground di Hospital Pantai ini sangat "simple" kalau nak dibandingkan dengan "Ipoh Specialist Centre". Hiasan yang digunakan di sepanjang "walkway" sungguh menceriakan dan cantik.
Walkway

Mini Playground

Secara keseluruhannya keaadaan Wad Kanak-Kanak di hospital Pantai ini sangat baik dan selesa, Rawatan dan keramahan jururawat disana sungguh baik. Hari Selasa, anak saya dibenarkan keluar wad, masalah yang dihadapinya selama setahun akhirnya Alhamdulillah pulih. Semua kos pembedahan dan rawatan hospital adalah RM16110.00.

No comments:

Post a Comment